Nytt Kredittkort

Norge - kontantløse og storbrukere av kortbetaling

1 juli, 2021

De siste årene har det vært snakk om at Norge og Norden går mot å bli kontantløse samfunn. Der hvor mange andre land i Europa fremdeles ikke har tilrettelagt for muligheten til å betale med kort i for eksempel taxi, på gatekjøkken, i kiosker og liknende, har Norge gjort det stikk motsatte. Her blir det stadig flere kjøpspunkter hvor kunder blir nektet å betale kontant. Heldigvis åpner også dette mulighetene for smartere løsninger for betaling med bankkort, selv om tradisjonelle debet- og kredittkortbetalinger også erstattes.

Kryptovaluta – kan gjøre selv kortbetaling unødvendig

Det finnes også teknologi i utvikling som kan fjerne kortbetalingen – nemlig kryptovaluta gjennom blockchain. Allerede går det nå også an å betale med kryptovaluta stadig flere steder. Vil du lære mer om krypto? Da kan du lære mer om blant annet Bitcoin med Aksjebloggen. Det er Norges eldste blogg viet til privatøkonomi.

Uansett, bankkortbetaling vil fortsette i årene som kommer, men i en mindre tradisjonell form, så lenge flere ikke er komfortabel med å investere i og ta i bruk blockchain-teknologien.

Kontaktløs betaling med kort

I stedet for at kortbrukere må bruke strekkode og skrive inn en PIN-kode, er det norske betalingsmønstret i endring. Det siste året har kontaktløs betaling med bankkort blitt mer populært. Teknologien ble også brukt mye tidligere, men på grunn av et større behov for ikke å ta på ting ute i samfunnet har flere tatt i bruk kontaktløse kort, både debet- og kredittkort. Ikke bare i Norge, men også ellers i Europa. Dette blir gjort mulig takket være BankAxept-teknologi – en innebygget chip på kortet – og gjør betalingen både enklere og raskere for brukerne. Tidligere var grensen for hva man kunne betale uten PIN-kode på 200 kroner, men grensen er nå hevet til 500. Det vil si at en stor del av våre daglige betalinger nå kan gjøres uten å skrive PIN-koden i de fleste butikker.

For å kunne betale kontaktløst må du betale med et kort, enten debet eller kredittkort, som har tegnet for kontaktløs betaling på seg. Samtidig må du ha aktivert kortet og funksjonen for å kunne ta det i bruk. Det er ventet at denne teknologien fortsetter å utvikles, og gjør betaling med fysisk kort enda enklere.